diumenge, 14 d’agost del 2011

RELLINARS

Rellinars és un municipi situat al Vallès Occidental tocant al Bages, entre Terrassa, Vacarisses, Castellvell , Sant Vicenç de Castellet i Mura, es molt tranquil perquè té pocs habitants, (727), d'ells 370 son homes i 357 son dones, encara que als caps de setmana i a les vacances d’estiu augmenta considerablement l’animació del poble gracies a les segones residències.
El poble esta a 322 m. per sobre del nivell del mar, el seu terme municipal te una extensió de 18,04 Km2, i prop de 700 ha. del terme es troben dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac.
Te una gran riquesa paisatgística, ja que el seu singular paisatge està format per cingles i monòlits de conglomerat rogenc que contrasten amb el verd de les pinedes i els alzinars que colonitzen els faldars i les canals de la muntanya, també hi ha algunes poblacions d'arbres caducifolis, com les rouredes. Tot això configure un paisatge verd i abrupte que ha anat ocupant els antics conreus del poble.
La seva situació privilegiada enmig de dos espais naturals, fa que les vistes des de el poble siguin magnífiques, envoltat per una banda per el massís de Montserrat i per l'altre per la serra de l’Obac (Serralada Prelitoral) i les seves derivacions.
Els seus pics més alts són el de Castellsapera (939,3 m.), el Paller de Tot l'Any (817,2 m.) que és un dels pics més característics de la carena,  i Castell de Bocs de 661,7 m d'altitud, situat  entre el torrent de la Saiola i el torrent de la font de la Cansalada, aquest és el pic dominant de la carena del camí Ral vist des de el poble.
Són nombroses les fonts i les rieres que creuen el terme municipal.
El poble és punt de trobada de múltiples excursions i passejades, tan a peu com en bicicleta de muntanya ja que es troba enmig del GR-5 i de diferents itineraris naturals com el de “les construccions de pedra seca” i “la ruta Els 3 Monts”
Als seus boscos hi ha una gran varietat de animals, darrerament una de les espècies de mamífers que ha vist més incrementada la seva presència és el porc senglar, hi ha també
esquirols i conills, així com gats mesquers, guineus i toixons. Abunden les aus, com la merla, el tudó, el pit-roig, la cadernera i de tant en tant, és possible veure rapinyaires, com l'àguila o el falcó.
Entre els rèptils destaca el dragó comú, les sargantanes, les salamandres, els llangardaixos, les serps verdes i algun escurçó ibèric.
Rellinars ofereix, també un ric patrimoni cultural com a testimoni de l'establiment humà al llarg dels segles.
L'ESGLÉSIA VELLA que es troba encinglerada a tocar de la riera, prop de Cal Ganàpia, a ponent del terme; l'estructura més antiga, de construcció pre-romànica (segles X-XI) ha estat parcialment consolidada, també es manté el campanar d'espadanya (obra del segle XVIII), però la part principal de l'edifici, que correspon a l'ampliació del segle XII, romànica, té la volta de la nau esfondrada.
- LES FERRERES, una gran casa de pagès, que des del 1660 té una capella dedicada a sant Felip Neri. Dins de la casa i en les parets de la gran sala menjador, es conserven unes interessants pintures murals (al tremp), amb escenes de la guerra del Francès (Crema del Paper Segellat, batalla del Bruc), especialment de la participació manresana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada